Lütfen Üye Girişi yapınız..
Lütfen Üye Girişi yapınız..
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 22.SEZON / 1. EĞİTİM SEMİNERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ünal atasoy

ünal atasoy


Mesaj Sayısı : 4
Kayıt tarihi : 26/02/10

22.SEZON / 1. EĞİTİM SEMİNERİ Empty
MesajKonu: 22.SEZON / 1. EĞİTİM SEMİNERİ   22.SEZON / 1. EĞİTİM SEMİNERİ Icon_minitimeC.tesi Ekim 23, 2010 11:21 pm

“...Nihai amaca yönelik belli bir vizyon-misyon dahilinde bir araya gelerek tek çatı altında toplanmış, ortak hedeflere ulaşmak için birlikte haraket eden, nomları ve ihtiyaçları aynı (iki veya daha fazla sayıdaki) insanlar topluluğuna “TAKIM” denir sevgili arkadaşlar..!” Bu bağlamda, takımlar; rasgele bir araya gelmiş insanların oluşturdukları kalabalıklar değildirler. O halde herhangi bir grubun takım olma özelliklerini taşıyıp taşımadığınıonları gözleyerek anlayabilmek de mümkündür. İgili konuda yapılacak gözlemde dikkat edilmesi gereken başlıca kriterler ise; (diğerlerinden haricen ilk etapta) 1- Üyelerin birbirlerinin iletişim sinyallerini alıp almadığı, 2- takım içinde kullanılan bir dil birliğinin- jargonun(yani, kendi aralarında kullandıkları özel bir sözcükler grubunun) gelişip gelişmediği, 3- Takımı bir arada tutan kurallar ve normlar bütününün olup olmadığı, 4- Takım üyelerinin ortak gereksinmelere ihtiyaç duyup duymadıkları, olmalıdır şüphesiz..!

Peki; hiç düşündünüz mü?.. sevgili arkadaşlar! “Bir grup insanın başarılı bir takım olması nasıl sağlanabilir..?!” Başarılı bir takım olmak için öncelikle tüm takım elemanları arasında bir hedef birliği sağlanmalıdır..! Bu hedefin farklılık yaratacak kadar, güç!.. ancak, takım bünyesinde inanç yitimine sebep olmayacak kadar da, gerçekçi olması gerekmektedir. Aksi halde; takımda motivasyon sağlanamayıp başarıdan -daha da- uzaklaşılacaktır. Hedef/veya hedefler açık ve net bir anlatımla ifade edilerek, herkesçe anlaşılması sağlanmalıdır..! Hedef Birliği’nin sağlanması konusunda, - özellikle takımın kurulması aşamasında- yoğun ve etkili bir iletişimin (olmazsa-olmaz) tazdagerekli olduğu asla unutulmamalı... ve bu süreç için uygun bir zaman ayrılmalıdır..! Ayrıca şunu da unutmamak gerekir ki; “...Hedefin belirlenmesi ve özellikle netleştirilmesi aşamasının takım tarafından gerçekleştirilmesi, hedefin benimsenmesine önemli katkıda bulunur..! Tabi bu arada, Belirlenen ortak hedefe ulaşmada ara istasyonlar için performans göstergelerinin belirlenmesi ve tüm takım elemanları tarafından takip edilmesi sadece sonuca ulaşmak için değil, aynı zamanda yeni bir takım oluşturmak /yada var olan takımı ayakta tutmak için gereklidir. Ara hedeflere ulaşıldığında takım olarak kutlama fırsatlarının değerlendirilmesi de takım oluşturma sürecinde gerekli bir adımdır..!”

Arkadaşlar!..Takımların başarılı olmaları için (AYYILDIZ&QUANTUM’un bir ayrıcalığı olarak şu an bizim yaptığımız gibi) ortak eğitim sürecine de özel önem verilmelidir: gerek planlama açısından, gerekse kaynak ayırma açısından..! Eğitim planlamasında iki farklı hedef vardır: (1) hedefe ulaşmak için gerekli yetkinliklerin kazandırılması ve (2) takım olarak çalışma yetkinliklerinin geliştirilmesi..! Bunlardan birinci hedef için planlanacak eğitimler takım hedefine bağlı olduğundan her takım için farklı olabilir. Ancak, ikinci hedef açısından iletişim, bilgi paylaşımı ve problem çözme teknikleri gibi eğitimler, her takımın gelişmesine büyük ölçüde yardımcı olur..!

Kazanan ve başarılı bir takım olmak yolunda yapılması gerekenlerin başlıcalarından birisi de; takımı oluşturan her bireyin oyun içerisindeki kendi rolünü bilmesi, kabullenmesi ve aynı zamanda etkileşim içinde bulunduğu diğer takım arkadaşlarının rollerine de saygı göstermesidir..! Takımlarda verilen yetkiler zaman içerisinde, takım performansı iyileştikçe arttırılmalıdır. Çünkü şu bir gerçektir ki; “Performansla birlikte artan yetkiler takımın kendine güvenini ve yaratıcılığını da artırır..!” Ancak takımların da diğer takımlarla karşılıklı bağımlılık içinde olduğu bilinciyle hareket etme gereği vardır. Yetkilendirme sürecinin uç noktasını belirleyen “kendi kendini yöneten” takımlar bile nihai hedeflere ulaşılması açısından biribirleriyle bağımlılık içindedirler..!

Değerli arkadaşlar!.. Diğer taraftan oluşturulacak teşvik sistemleri de, takım performansını artırıcı şekilde yapılandırılmalıdır. Bu açıdan takımda ödüllerinin ağırlığı kişisel ödüllere göre daha fazla olmalıdır. Kişilerin -yeri geldikçe- farklı departmanlarda farklı roller alabilmelerini teşvik etmek için kişisel ödüllendirmede ağırlık bireysel yetkinliklerin geliştirilmesine verilmelidir.

Takımın bilgi sistemlerinin tüm takım elemanlarının bilgi paylaşımına destek olması hem bir arada çalışan, hem de sanal takımlar için vazgeçilmez bir önceliktir. “İletişim”, takım ruhunu geliştirmenin en önemli aracıdır..! Kültürel anlamda genel yapının takım çalışmasını ve şeffaf iletişimi destekleyici olmasının sağlanması da başarılı takımların oluşumuna yardımcı olur. Her takım elemanının takımın başarısı için öz-disiplin sahibi olması ve bu davranış biçiminin teşvik edilmesi hem -departmanlar bazında- ilgili departman sorumlusu!.. hem de -bütünsel anlamda- “Kur Lider/yada, (varsa) Liderleri” ve “Yönetim Kurulu” tarafından, özellikle takip edilmelidir..!

Takımların başarılarının etkin ve de kalıcı olabilmesi için planlı değişim gereklidir. Takım içindeki sorumlulukların zaman içinde değiştirilmesi, hatta takımın yeni elemanlarla zenginleştirilmesi takım performansını artırır..! Takımların yeniliklerin getirdiği heyecanı kaybetmemesi motivasyon için en önemli araçlardandır..!

Evet, AYYILDIZ&QUANTUM’a gönül veren değerli arkadaşlarım..! Birbirleriyle girift olmak üzere; “Takım”, “Takım Olmak” kavramlarından yola çıkarak; başarılı bir takım profili çizmeye çalıştık bu hafta sizlerle..! Sözlerimiz burada bitti!.. Ama, biz AYYILDIZ&QUANTUM’cular olarak; bilgimizle sevgimizi birleştirelim ki “azmimiz”, “Sabrımız” ve de “Kararlılığımız” hiç bitmesin. Olur mu..?!


Saygılarımla
ÜNAL ATASOY
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
22.SEZON / 1. EĞİTİM SEMİNERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 22.SEZON/ 2.EĞİTİM SEMİNERİ
» 22.SEZON/ 3.EĞİTİM SEMİNERİ
» 19, sezon 2, gp ( estoril gp)
» sezon 20 yarış no :3 Spa GP
» 21. sezon test takvimi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Eğitim ve Seminerler-
Buraya geçin: