Lütfen Üye Girişi yapınız..
Lütfen Üye Girişi yapınız..
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 22.SEZON/ 3.EĞİTİM SEMİNERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ünal atasoy

ünal atasoy


Mesaj Sayısı : 4
Kayıt tarihi : 26/02/10

22.SEZON/ 3.EĞİTİM SEMİNERİ Empty
MesajKonu: 22.SEZON/ 3.EĞİTİM SEMİNERİ   22.SEZON/ 3.EĞİTİM SEMİNERİ Icon_minitimeC.tesi Kas. 06, 2010 11:57 pm

 
Merhaba, sevgiliarkadaşlar..!
 “AYYILDIZ&QUANTUM GROUP”genelinde ve, sadece çatısı altında toplanan sizlere özel olarak düzenlediğimiz“EĞİTİM SEMİNERLERİ” PROJESİ’nin 3. adımından sonsuz saygı ve selamlar hepinize..!Bu haftaki birlikteliğimizde; Bir takımın var olması artı (nesnel anlamda) parçlanmadanvarlığını devam ettirebilmesinde sonderece önemli bir rol oynayan;“Vizyon”-“Misyon” ve “Hedefler” zincirinin ilk halkası konumundaki “VİZYON”bahsini ele alıp, ilgili konudaki potansiyel bilgi birikimimizi ortaya koymayaçalışacağız elimizden geldiğince..!
 
Vizyon: “...Günlükyaşamda, politika, sanat, ekonomi, yönetim vb. alanlarda başkalarından farklıolduklarını söyleyen kişilerin; kendilerinde varolduğunu iddia ettikleri, (aynızamanda) onları takdir eden, benimseyen, izleyen ve yüceltenlerin de farklıolduklarını söyleyen bu kişilerde varolduğunu düşündükleri en önemliniteliktir..!” Diyebiliriz arkadaşlar..! Bu bağlamda vizyonun temel amacı ise;düşlenen bir geleceği tasarlayabilme, geliştirebilme, yaratabilme vepaylaşabilmek şeklinde özetlenebilir kesinlikle..!
 
Amaçlara ulaşmakiçin kuruma(-ki; bunun bizdeki ada takımdır) bir gelecek tasfir edenyöneticilere motivasyon ve ek bir sinerji sağlayan!.. Yöneticilerin uzun vadelive temel kararlarını verirken bir takım sınırlamalar koyan, -bütünsel anlamda-takımın!.. (yada bireyselde) takım üyelerinin kolayca başka istikametlereyönelmesini engelleyen vizyonların seçimi, amaç ve hedeflerin tespitinigösteren bir yönetim sürecidir..! Liderler takımlarını kuracakları veya köklübir değişimi başlatacakları zaman mutlaka bir vizyona sahip olmalıdırlar.Vizyon; yöneticinin zihninde şekillendikten sonra, uygun iletişim becerileriile diğer üyelere ulaştırılmalı ve onların benimsemeleri sağlanmalıdır. Ayrıca,vizyon belirleme sürecine onlarında katılımı sağlanarak paylaşıma katılanlarınkişisel vizyonlarından esinlenilmesi ve sonucun birlikte belirlenmesi yararlıolacaktır..! Ancak, birkaç yıllık bir değişim sürecinden sonra elde edilentecrübe daha güçlü ve dengeli vizyonun şekillenmesinde yararlı olacaktır. Busebeple faaliyete geçtikten bir süre sonra veya değişim çabalarının sonundavizyoncu gözlerini ileriye doğru çevirerek vizyonu daha sağlam halegetirmelidir. Takımın amaçlarına ulaşmasında vizyon yöneticilere güçlü birdürtü sağlar. Bu faydanın elde edilebilmesinin;  tüm üyelerin aynı vizyonu paylaşabilmelerinebağlı olduğu da unutulmamalıdır ayrıca..! O halde:
 
1.      Varolanla olmasıgerekeni yalın bir gerçeklikle dengeleyebilme,
2.      Bilinendenbilinmeyene yönelip gerçekleri, ümitleri, rüyaları, fırsatları kurgulayarak,gelecek yaratabilme,
3.      Kaynağınıkişisel değerlerin oluşturduğu örgütsel çevre yaratabilme,
4.      Kendi kişiseldeğerleri doğrultusunda çevresini harekete geçirebilme,
5.      Sosyalörüntüleri geniş bir kapsamda algılayabilme,
6.      Riske girebilme
 
Yapısal anlamdabir vizyonun sahip olması gereken en belirgin özellikler olarak sayılabilir. Ve!..Vizyon Oluşturma Aşaması’nda, bunların herbirine özellikle dikkatedilmelidir  bence..! Bu çözümlemelerkapsamında düşleme, tasarlama, geliştirme, algılama, yaratma, değerler,inançlar ve bağlılık, vizyon kavramının içeriğinde yer alması gereken temelöğeler olarak ortaya çıkar. Aksi taktirde; sağlıklı (vede) sağlam yapılı birvizyona sahip olduğumuzu savunmamız pek mümkün olmayacaktır sanırım..! Yanılıyormuyum..?!
 
Değerliarkadaşlar!.. Takımlar söz konusu olduğunda, vizyon belirlemede; “1- Misyon, 2-Güdüleme, 3- Takım Kültürü, 4- Politika ve 5- Liderlik” kavramlarının ön planaçıktığını görürüz. Şimdi, bunların olması gereken boyutlarda ne nlamageldiklerine kısaca bir göz atalım isterseniz..?!
 
1- MİSYON: Misyon,kelime anlamı itibariyle, bir kişi veya topluluğun üstlendiği özel görevdemektir. Takım yönetimi açısından ise; “...Tüm takım üyelerine sabit bir yöngöstermesi ve birlikteliğe anlam kazandırması maksadıyla belirlenmiş; takımıbenzerlerinden ayırt etmeye yarayacak uzun dönemli bir görev ve ortak  değerdir.” şeklinde tanımlanabilir..!
 
2- GÜDÜLEME: İnsanıharekete geçiren ve hareketlerinin yönlerini belirleyen, onların düşünceleri,umutları, inançları, kısaca arzu, ihtiyaç ve korkularına cevap veren birkavramdır..! Bu kelimeler ise aktif ve güdüleyici kuvvetlerdir. Öyleysedavranış; bireylerin arzu, inanç, ihtiyaç ve hatta korkularına göre deyönetilmektedir. “Motive” temel kavramından türetilen güdüleme; bir veya birdençok insanı belirli bir yöne, bir amaca doğru devamlı şekilde harekete geçirmekiçin yapılan çabaların toplamıdır..!
 
3- TAKIMKÜLTÜRÜ: Takımda işleyişi anlamada yardımcı olan ve yine kişiye takım içindekidavranışları ile ilgili normlar sağlayan ortak değer yargıları ve inançlardüzenine takım kültürü diyoruz..! Takım kültürü; o takımın çevrede tanınmasını,değerini, toplumsal standartlarını, çevredeki diğer takımlarla ilişkibiçimlerini ve düzeylerini de yansıtır. Bu fonksiyonu ile kültür, takımıtopluma bağlayan, onun toplum içinde yerini, önemini ve hatta başarısınıbelirleyen en önemli araçlardan biridir..! Ancak her takım kültürü; içindeyaşadığı toplumsal kültürü ve ilişkide bulunduğu diğer takım kültürlerininetkilerini taşımakta ve oluşumlarında bu kültürlerin de katkısı bulunmaktadır..!Kültür, çevreye ters düşemez. Aksi taktirde takım bütünlüğü tehlikeyegirebilir. Ayrıca, çevrenin norm ve değerlerine uygun olduğu taktirde yeni birkültür çevreye önemli etkiler de bulunur, katkılar yapabilir. Kültür, takım üyelerinino takımın amaçlarına ve üyeleri de birbirine bağlayıcı rol oynar..! Eğerkültür; bu toplayıcı rolünü yerine getiremiyorsa zayıftır. Kültürün kökleşmesive güçlenmesi için; önce sembollere, sonra kahramanlara ve en son da seremonive sloganlara ihtiyaç duyulur.
 
4- POLİTİKA: Politikakavramı; sözlükte “Bugünkü ve gelecekteki kararlara bir yön verebilmek için birçok alternatif arasından seçilen belirli bir yol veya davranış tarzı” veya“Genel amaçlar ve kabul edilebilir yöntemleri kapsayan uzun süreli genel birplan” şeklinde tanımlanmaktadır..! Takım ve vizyon yönetimi alanında politika,“Yöneticilere karar vermelerinde rehberlik eden bir ilke veya ilkeler dizisi”anlamına gelir. Bu ilkeler; yöneticilere alacakları kararlarda ve yapacaklarıfaaliyetlerde yol gösterir. Belirlenmiş amaçlara ulaşmak için de genel bir planoluşturur. Böylece politika belirlendiği zaman; yöneticilere “x tipi birdurumla karşılaşıldığında A veya C şeklinde değil!.. B şeklinde davran” gibibir tercih ortaya konulmuş olur..! Politikalar, takım içinde yapılanmanın herkademesinde yer alır ve... temel takım politikalarından bölüm politikalarına,uygulama alanlarına ve en küçük birimlere kadar sıralanır..! Ayrıca politikalar;fonksiyonel olabilir veya belirli bir proje için seçilebilirler..!
 
5- LİDERLİK: İnsanlar;gurup halinde yaşayan, sosyal nitelikli canlılar oldukları kadar,oluşturdukları grupları yönetecek ve hedeflerine götürecek kişilere ihtiyaçduyarlar..! Bu kişiler liderlerdir. Birey; kendi arzu ve ihtiyaçlarından birkısmını gerçekleştirmek, kişisel hedeflerine erişebilmek için bir gurubaihtiyaç duyar ve gurup halinde hareket etme zorunluluğunu hisseder. Yalnızinsan zayıftır, çaresizdir. Arzu ve enerjileri azalmış, korkudan yetenekleribüzüşmüş durumdadır. İnsanları belirli hedeflere götürebilmek için ;
a)      Belirsizliktenkorkmamak
b)      Kaos kaygısıyaşamamak
c)      Olayları,olguları gelecekteki sonuçları açısından değerlendirmek
d)     Gelecekle ilgiliuzun bir dönemi kapsayan bakış açısına sahip olmak
e)      Sorunlaraorijinal çözümler bulmak
gerekir. Bunakarşılık;
a)      başkalarınındüşüncelerine açık olmamak
b)      başkaları ileetkili iletişim kuramamak
gibi yeterliklerlezayıf yönlerini tanımlayan bir liderin güçlü yönleriyle cesaretlenip, kendinegüvenini pekiştirmesi, zayıf yönlerini de değişik biçimlerde kendiniyetiştirerek ve öğrenerek geliştirmesi beklenir..!
 
Lider; kendineilişkin algılarını tanımlarken, nasıl hatırlanmak istediğini kendinesormalıdır..! Sorgulama tekniği; liderin varolan kendisi ile, düş kendisinindengelemesini sağlayabilir..! Eğer liderin kendisi ile ilgili istemleri,toplumu ve örgütü için başarmak gerçekleştirmek istediklerinden daha yakın,daha büyük, daha ağır görünüyorsa; kişisel hırslar ve beklentiler yani kısacabencillik ön planda demektir..!
 
Sevgili,“AYYILDIZ&QUANTUM” üyeleri!.. Yine sözlerimizi bitirdik sanırım..! Ancakben; buraya kadar ne olduğunu öğrendiğimiz “VİZYON”un; son olarak -ayrı başlıkaltında- bir de, ne olmadığına değinerek yapmak istiyorum finali..!
 
VİZYON NEDEĞİLDİR..?
                         Vizyonun ne olmadığınıtanımlamak ne olduğunu tanımlamaktan daha kolaydır, arkadaşlar..! Bu bağlamdavizyon gelecekle ilgili gaipten haber vermeye yönelik bir davranış tarzıdeğildir. Yani, vizyon; geleceğin gerçekliğini yakalama ve görünmeyeni kavramakonusunda mevcut durumun analizine bağlı tasarlanan bir resim ve geniş birdünya içinde kendine ilişkin duygudur; daha derin, motive edici temel değerlerve uzun stratejilerdir..! Dahası; gelecekteki misyon, amaç, hedef vestratejilerin toplamıdır. Mevcut durum gerçekçi bir şekilde ortaya konmadan yada bugünkü durum tam olarak kavranmadan açık, net ve yarinde bir vizyonyaratılamayacağı açıktır..! Yoksa, oluşturulan vizyon; fantastik olmaktan öteyegeçmez..! Bu nedenle vizyonun; herkesin anlayacağı kadar açık ve net yadaanlaşılır olması, hayaller ve gerçekler bağlamında uygunluk göstermesi istenir..!Bunlardan sonuç olarak söylenebilir ki, vizyon;
*Kahinlikolayını realize eden bir kavram, değildir.
*Ayakları yerebasmayan, gelişi güzel fikirlerin ağdalı söylemi, değildir.
*Gerçek vemevcut, değildir!.. Arzu edilen gelecekle ilgilidir.
*Bugünü terketmek, değildir.
*Sıradanlık yaratmayailişkin eylemlerin planlaması, değildir.
*Durağan ve birkerelik bir ifade, değildir.
*Harekatlarüzerine baskı yaratan unsur, değildir.
*Amaç ve yöndensapma, değildir.
*İlgiyi,cesareti ve ilhamı negatif kullanma, değildir.
*Mükemmellikölçütü, değildir.
*Çok sofistikeve kompleks, değildir.
 
SAYGILAR
ÜNAL ATASOY         
 
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
22.SEZON/ 3.EĞİTİM SEMİNERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 22.SEZON / 1. EĞİTİM SEMİNERİ
» 22.SEZON/ 2.EĞİTİM SEMİNERİ
» 19, sezon 2, gp ( estoril gp)
» sezon 20 yarış no :3 Spa GP
» Sezon 20 yarış no 12 valencia gp

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Eğitim ve Seminerler-
Buraya geçin: